lauantai 27. lokakuuta 2012

Riippulukko


Eräs päivä kävellessäni meidän kauppakeskuksessa katselin kultaliikkeitä. En mennyt sisälle mutta kattelin ulkopuolelta. Ikkunoissa ja ovissa oli erilaisia ilmoituksia. Kuvia ei saanut ottaa eikä kypärä ja pipo päässä saanut mennä sisälle. En kumminkaan usko että huivia on otettava pois. Joissakin liikkeissä pitää koputtaa oveen ja odottaa että päästetään sisään. Tottakai kameravalvonta löytyy ympäri vuorokauden.

Sitten kun kultaliike on kiinni niin niitä yleensä ympäröivät valtavat kalterit. Kassa systeemit on tehty niin että varkaat eivät pääse rahoihin käsiksi. Tällaisia käsityksiä olen saanut kun olen kylttejä lukenut.
Mutta onhan se ymmärrettävää että liikkeiden omistajat haluavat satsata kunnon turvatoimiin. Onhan se huomattu että kultaliikkeet ovat varkaiden mieliksi joten kannattaa se satsata vaikka se maksaakin.

Eikö kumminkin olisi hienoa jos liikkeiden omistajat voisivat kaiken tämän sijaan käyttää vain yhtä riippulukkoa? Miten hienoa se olisi jos omistajat voisivat luottaa siihen että varkaat pysyvät poissa vaikka heidän liike olisi lukittu vain yhdellä riippulukolla. Toiveajattelua? Ehkä Suomessa tai Ruotsissa mutta ei Saudeissa.

Täällä Ruotsissa on yksi islamiin kääntynyt mies joka on opiskellut seitsemän vuotta islamia Saudi-Arabiassa, Medinan yliopistolla. Kävin aikanaan hänen luennoilla ja muistan hänen kertoneen kuin Saudeissa kultaliikkeet oli lukittu vain riippulukolla.

Syy siihen miksi siellä ei pelätä varkauksia niin kuin täällä on sharia laki. Varkailta katkaistaan käsi. Kuulostaa hurjalta ja sitä se onkin mutta kuka tahtoo menettää kätensä? Ei kukaan joten miksi siis varastaa jos tietää että voi menettää siitä kätensä?

Ja tietenkin voihan sitä ottaa riskin ja elää toivossa että ne neljä todistajaa ei löydy mitä oikeasti vaaditaan jotta voi jotakuta syyttää varkaudesta mutta vaikka jääkin kiinni niin ei sitä kättä saa mennä noin vain katkaisemaan.

Tottakai pitää olla kuulustelut ja jos tekijä katuu tekojaan, niin silloin sitä kättä ei saa katkaista. Eli riittää että sanoo katuvansa, niin hänet on päästettävä menemään. Vaikka hän sanoisikin sen vain säästääkseen kätensä ja kuulusteltavat sitä epäilevät niin silti hänen kättä ei saa katkaista.

Jos nyt ajatellaan että tämä varas on ottanut riskin ja mennyt katkaisemaan riippulukon pihdeillä ja varastanut kultaliikkeestä. Hän elää toivossa että ei jää kiinni ja neljää todistajaa ei löydy mutta näin kumminkin tapahtuu. Hänet otetaan kuulusteluun. Hän ei sisimmässään kadu tekojaan mutta hän tietää että jos hän sanoo katuvansa niin hän säästää kätensä. Hän sanoo katuvansa ja hänen käsi säästyy ja hänet päästetään menemään. Olo on helpottunut mutta ehkä hän oppi tästä jotain? Käsi säästyi mutta jos hän tekee saman tempun uudestaan, kädelle voi käydä toisin.

Sama sääntö koskee jos vaikka tekee aviorikoksen. Länsimaalainen media levittää sanaa ihmisten ja varsinkin naisten ruoskimisista ja kivityksistä mutta sen enempää eivät kerro. He eivät kerro että on oltava neljä todistajaa sille että aviorikos on tehty ja käsittääkseni kivitystä ja ruoskimista ei saa tapahtua jos rikoksen tekijät katuu tekojaan. Ja säännöt koskee myös miestä, ei pelkästään naista, niin kun media joskus väittää. Jos saan tietää että näin ei ole niin tulen korjaamaan virheet.

Kävin muuten etsimässä Googlen kautta tietoa Suomen rangaistuksista ja löysin tällaisen linkin:

Siellä luki mm. ” Törkeästä varkaudesta määrättiin ehdotonta vankeutta 62 prosenttia (40 %
vuonna 2000). Yksittäisrikoksen keskirangaistus on 6–7 kuukautta. Kaikki
tapaukset mukaan lukevan päärikosperusteisen tilaston keskirangaistukset ovat
noin 1–4 kuukautta korkeammat. Varkausrikosten rangaistustaso on selvästi
noussut vuodesta 2000 (ks. Rikollisuustilanne 2000, 220–221).”

Eli käsitykseni mukaan korkeintaan vähän vajaa vuoden? Eli varas Suomessa voisi ehkä ajatella että kyllä minä sen vuoden kestän vaikka kiinni jäisinkin. Saisinhan minä siellä ilmaista ruokaa ym. palvelua. Itse en ole vankilassa ollut Luojan kiitos mutta olen saanut tämän käsityksen kun olen muita kuunnellut. Joku kuulemma oli tehnyt rikoksen uudestaan ja uudestaan jotta pääsisi sisälle lämpimään ja saisi ilmaista ruokaa. Hän meinaan asui kadulla eikä ollut varaa ostaa ruokaa.

Tässä muuten yks asiaan liittyvä mainos: http://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=4929#media

  
Kuvassa riippulukko jota käytän salilla vaatekaapissa. Voisin yhtä hyvin käyttää myös Saudeissa kultaliikkeen ovessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti