keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulu


Se on sitten joulupäivä ja sen kyllä huomasin kun lähdin 16.00 aikaan salille ja tulin 18.00 aikaan kotiin. Kauppakeskus oli kiinni, autotiellä meni vain muutama autoa ja kaduilla kulki vain muutama ihminen. Hyvin harvinaista tiistai-iltapäiväksi. Mutta me tiedämme mistä se johtui.

Tunnelma ei ollut sama vielä muutama päivä sitten. Sunnuntai-iltapäivällä kun kävin kaupassa, oli kauppakeskus täynnä ihmisiä hyvin kiireisen näköisinä. Se taas oli hyvin harvinaista, sillä silloin kaupoissa on yleensä vähemmän ihmisiä.

Joulun vietto on muuttunut siitä mitä se ennen oli. Siitä on tullut materialistinen juhla. Katsoin eilen pienen uutispätkän missä kerrottiin siitä kuin moni joululahja päättyy kiertoon. Ensin jokin tuttu on nähnyt kovasti vaivaa juoksemalla kaupoissa ja laittamalla rahaa sinun lahjaasi ja sitten myyt sen eteenpäin koska et ollut tyytyväinen.

Aikanaan oltiin tyytyväisiä pienistäkin lahjoista. Itse asiassa varsinainen joululahja perinne tuli vasta 1800-luvulla. Sitä ennen oli vietetty kyllä joulua mutta lahjoja ei oltu aikaisemmin annettu. Jos mennään vielä enemmän taaksepäin niin voidaan kysyä, mistä joulu alkoi? Milloin sitä alettiin viettää?

Joulu oli alun perin toisenlainen juhla. Sitä juhlittiin aikanaan auringon juhlana. Talvipäivän seisauksen jälkeen päivät alkoivat pitenee ja tuli enemmän valoisaa ja lämpimämpää. Tätä haluttiin juhlia. Myöhemmin, kristinuskon leviämisen myötä tämä juhla otettiin kristinuskoon mukaan ja alettiin viettää Jeesuksen syntymäpäivänä.

Mutta onko Jeesus syntynyt silloin? Raamatussa on Luukkaan evankeliumissa mainittu että kun Jeesus syntyi niin lampaat olivat paimenella. Talvella ei lampaat ole ulkona joten kyse ei voi olla joulukuusta. Myös Koraanissa on mainittu Jeesuksen syntymästä että Maria otti palmusta hedelmän ja tämä ei siis ole mahdollista talvella.

Raamatussa ei mainita sanallakaan joulusta. Tämän takia Jehovan todistajat eivät vietä joulua. En jaksa nähdä sen enempää vaivaa laittaa todisteita yllä mainituista asioista mutta googlettamalla löytyy mm. Wikipediasta.

Kun minusta tuli muslimi, sanoin yhdelle kaverille että en ikinä lopeta joulun viettoa. Ensimmäisen joulun muslimina vielä vietin mutta en seuraavaa. Olin ajatellut että en vietä joulua enää kristillisenä juhlana vaan perinteen vuoksi, mutta kun sain tietää joulun alkuperän, niin luovuin siitä juhlasta.

Tämä on ollut pojalleni kova pala koska kaverit koulussa viettää joulua mutta olen kertonut myös hänelle joulun historiasta ja hän tietää miksi kristityt viettää joulua koska siitä on koulussa puhuttu. Hän tietää mitä me uskomme Jeesuksesta ja hän tietää että me vietämme Eidiä. Kun hän saa Eid lahjoja, hänen kaverit ei saa Eid lahjoja.

En ymmärrä muslimeita jotka viettämät lastensa kanssa joulua vaan sen takia etteivät lapset tunne oloaan syrjäytyneeksi. Heille on vaan kerrottava että meillä on omat juhlamme ja muilla on heidän juhlansa, eivät ne muutkaan vietä meidän juhlia eikä meidän tarvitse emmekä saa viettää heidän juhlia.

Silti mielestäni liiallisuuksiin ei pidä mennä kieltämällä Lucia ym. juhlat kouluista vaikka uskommekin että ovat juhlia joista Jumala ei tykkää. Voimme vaan sanoa että me emme osallistu niihin.

Katsoin muuten yhden hyvän videopätkän missä mainittiin että ei muslimimaissa kristitytkään rukoile 5 kertaa päivässä eivätkä paastoa kun on Ramadan. Toki kaupat ovat päiväsaikaa kiinni ja heidän pitää ostaa paljon ruokaa illalla jotta heillä on syötävää seuraavan päivän aikana kun muslimit paastoaa. Sen voi verrata minun eiliseen kokemukseen jolloin kauppakeskus oli kiinni vaikka halusin käydä ostoksilla. Tänään se aukeaa 11.00 ja kello on nytten 9.20 joten odottelen pari tuntia ennen kun voin mennä kauppaan.

Kuva: google, Brudhäll

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti